Turska, Srbija, Bosna i Mađarska povjerile su se ruskim i kineskim vakcinama

Iako većina zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope polaže povjerenje u vakcine protiv COVID zapadne proizvodnje – Turska, Mađarska, Bosna i Srbija također ulažu u ruske i kineske vakcine – uprkos zabrinutosti zbog njihove pouzdanosti.


Zdravstveni radnik priprema se za vakcinaciju svog kolege protiv COVID-19 vakcinom Coronavac iz Sinovca u gradskoj bolnici prof. Dr. Cemil Taskioglu u Istanbulu, Turska, 14. januara 2021.
FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Iako je većina zemalja srednje i jugoistočne Evrope posredovala u poslovima za dobivanje COVID-19 vakcina proizvedenih na zapadu, Turska, Mađarska, Bosna i Hercegovina i Srbija drže svoje mogućnosti otvorenima, a dobivaju i kineske i ruske vakcine – uprkos zabrinutosti zbog njihove pouzdanosti.

Neki zdravstveni stručnjaci upozorili su da je djelotvornost ovih vakcina još uvijek nepotpuno istraživanje i ukazali da su datumi njihove isporuke još uvijek neizvjesni.

“Nažalost, Turska nije uspjela kupiti vakcinu u kojoj su završene sve tri faze istraživanja. Štaviše, ne planira se uvođenje vakcina [Western] ili AstraZeneca [u Tursku]”, napisao je Emrah Altendis, turski profesor biologije na Boston College., na Twitteru.

Turska je ranije izjavila da će kupiti 50 miliona doza kineske vakcine Corona, koja je još uvijek u trećoj fazi istraživanja. Nakon raznih kašnjenja, 31. decembra stiglo je samo 3 miliona doza. Do danas je Turska vakcina 1,2 miliona od svojih više od 82 miliona građana.

Ankara takođe pregovara s američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer-BionTech – ali kada će vakcine stići iz nje i još jedna pošiljka CoronaVac-a od kineske kompanije Sinovac još uvijek je nepoznata.

Altendis je rekao da se ljudi trebaju vakcinisati CoronaVac-om samo ako nemaju drugu mogućnost.

Srbija pored američkih vakcina Pfizer-BionTech koristi vakcinu Sputnik V ruske proizvodnje i vakcinu druge kineske kompanije Sinopharm.

Prema lokalnim medijima, oko 2.400 doza ruske vakcine stiglo je u Srbiju 30. decembra. Predsednik parlamenta Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Volin, vakcinisani pred novinarima 6. januara.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je 19. januara predstojeću “masovnu imunizaciju” srpskog stanovništva. Vučić je rekao: “Želim da vas obavestim da bismo danas ili sutra trebalo da imamo 250.000 vakcina Sputnik u Rusiji.”

Izvor: balkaninsight

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *