Preventivne i osnovne zdravstvene provjere za žene

Nudimo vam neke ključne zdravstvene preglede za žene svih dobnih skupina kako biste umanjili zdravstvene rizike.

Redoviti mamografski pregledi neophodni su za rano otkrivanje raka dojke
FOTO: web

“70 posto ozbiljnih zdravstvenih problema od kojih žene pate u kasnijim godinama zapravo se mogu spriječiti, pod uvjetom da se podvrgavaju redovnim zdravstvenim pregledima”, rekla je dr. Manisha Ranjan, savjetnica opstetričara i ginekologa u porodilištu u Noidi.

Ali, dodala je, u Indiji je žalosno što ženama nije stalo do preventivne zdravstvene zaštite. Rekla je: “Omogućava nam da znamo različite faktore rizika od bolesti ili ozljeda, i ohrabruje nas na redovne zdravstvene preglede, pregled raka, imunizaciju i zdrave navike.”

“Žene se suočavaju s jedinstvenim izazovima u zdravstvu i često im se dijagnosticira u završnoj fazi. Primijećeno je da su hronične bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes, vodeći uzroci ženske smrti. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 38 Postotak žena ima jednu ili više kroničnih bolesti, u poređenju sa 30 posto muškaraca. Upravljanje kroničnim bolestima često je teško za žene bez ikakvog zdravstvenog osiguranja.

Nudimo vam neke ključne zdravstvene preglede za žene svih dobnih skupina kako biste umanjili zdravstvene rizike.

Za uzrast 11-12 godina

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) preporučuje se svim djevojčicama radi zaštite od vrsta HPV-a koje mogu uzrokovati rak, poput raka vrata maternice. Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih virusnih infekcija reproduktivnog sistema jer je većina seksualno aktivnih muškaraca i žena doživljava u nekom trenutku svog života. Prodorni seks nije potreban za seksualni prenos, jer je kontakt s kožom na kožu genitalija dobro prepoznat način prenošenja. Međutim, HPV infekcija obično se uklanja u roku od nekoliko mjeseci nakon što je zaražena, s približno 90 posto ovih slučajeva u roku od dva mjeseca.

20 godina

Posjeta ginekologu na godišnjem pregledu je obavezna. Ako žena primijeti kvržicu u dojci i simptome kao što su bol u rodnici ili abnormalno krvarenje iz maternice, treba odmah posjetiti ginekologa. Ginekolog će također pomoći u liječenju problema uključujući neželjenu trudnoću, plodnost, menstruaciju i menopauzu.

Od 21 do 29 godina

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili su da sve žene u starosnoj grupi od 21 do 65 godina treba da imaju Papa test u redovnim intervalima. Međutim, Nacionalni institut za zdravlje (NIH) preporučuje da se djevojčice mlađe od 21 godine uzdrže od Papa testa. Istovremeno, oni također sugeriraju da bi žene starije od 65 godina trebale napraviti Papa test u određenim okolnostima, poput abnormalnih rezultata ili povećanih faktora rizika za rak.

Dob 30 godina

Nastavite sa Papa testom i HPV testom. Ako su vaši izvještaji o HPV testu normalni, trebate napraviti Papa test svakih pet godina.

U dobi od 40 godina

Trenutno treba započeti s mamografijom. Ako se rak dojke otkrije na vrijeme, šanse za liječenje također se povećavaju. Zbog toga je redovna mamografija važna za rano otkrivanje raka dojke. Pazite da ne napravite mamografski pregled tjedan dana prije menstruacije jer vas tada dojke jako bole. Izbjegavajte nošenje parfema ili dezodoransa na dan mamografije.

45-50 godina

Idite na test raka debelog crijeva. Ako ste ikad imali stalnu promjenu u radu stolice, uključujući proljev, zatvor ili krvarenje u stolici, postoji šansa da prolazite kroz početne faze raka debelog crijeva. Preporučuje se da ga počnete provjeravati kad se približite 50-oj godini.

65 godina i stariji

U ovom dobu kosti također slabe i treba razgovarati s liječnikom o uzimanju dodataka kalcijuma. Nije neobično da stariji odrasli ljudi postanu letargični i tromi kada ih se pita da slijede strogu dijetu. To bi moglo biti zbog iscrpljenosti, depresije, problema sa zubima i još mnogo toga. Bez obzira na slučaj, na njima je i na njihovim voljenima da paze da se hrane pametno, jer u protivnom postaju ranjivi na smanjeni imunitet, zatvor, slabe kosti, dijabetes i visok krvni pritisak.

Izvor: indianexpress

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *