Ovisite o ovim biljkama kako biste poboljšali imunitet

Održavanje hidratacije, dobivanje zdravih masti i optimalni nivo vitamina D također doprinose ukupnom zdravom imunološkom sistemu.

Održavajte svoje zdravlje ovim divnim biljem
FOTO: Getty Images / Thinkstock

Hladne temperature, suh vazduh i niska vlažnost – prevladavajući tokom zimske sezone – dovode do aktivne reprodukcije većine virusa i mikroba. Uz određene regionalne uzroke koji doprinose masivnom porastu zagađivača zraka i teških metala u NCR-u i oko njega, oni negativno remete respiratorni trakt osobe i štete imunološkom sistemu tijela. “Nije ni čudo što vidimo dramatičan porast prehlade, suvog ili zastojnog kašlja, sinusitisa, astme, infekcija grudnog koša i drugih zdravstvenih tegoba zimi”, rekao je dr. Jogesh Passi, osnivač i direktor Add Veda Life Care.

Ovisno o tome koliko je imuni sistem pojedinca slab, neke mogu biti pogođene respiratornim bolestima, dok druge mogu osjetiti umor, malo energije, glavobolju, loše raspoloženje i loš kvalitet sna zbog poreznih efekata gradskog zagađenja na njihova tijela.

Stoga je imperativ da budemo proaktivni da izvršimo neke promjene u hrani i načinu života kako bismo održali imunološki sistem snažnim u borbi protiv neželjenih virusa, mikroba i toksičnih elemenata na najprirodniji i najučinkovitiji način.

“Jedno od ovih jednostavnih rješenja je kombiniranje pet moćnih biljaka, podržanih ayurvedskim ljekovitim sistemom starih preko 6000 godina, za postizanje zdravog zdravlja i imuniteta”, dodao je dr. Bassi dijeleći Super Foods.

Kurkumin

Ova zlatna biljka u Indiji je najjača komponenta kurkume. Ima moćna protuupalna, antivirusna i antioksidativna svojstva. Ima sposobnost uravnoteženja Tridosha-a i smanjenja “Ama” (toksina) u tijelu, što pomaže u prevenciji infekcije / sezonske vrućice, a pomaže i bržem i boljem oporavku. Ova biljka je posebno efikasna za ljude koji pate od hroničnog stresa gdje uporna upala niskog stupnja prigušuje njihov antivirusni odgovor i čini ih ranjivijima na infekcije.

Amla

Smatra se jednim od najučinkovitijih biljaka za nadopunu imuniteta, odličan je dodatak za uravnoteženje “vata doše” u tijelu odgovornom za suh kašalj, piskanje, glavobolju ili bolove u tijelu. Bogat vitaminom C, značajno jača aktivnost T ćelija i prirodnih ćelija ubica našeg imunološkog sistema.

Tulsi

Tradicionalna ljekovita biljka u Indiji ima prirodno snažna antibiotska, antivirusna i anti-gljivična svojstva. Dnevno konzumiranje sirovog lišća ili njegovo koncentriranje pomaže u smirivanju grla, smanjenju upale ili zagušenja u prsima i uklanjanju suvišne sluzi.

Tulsi bi trebao biti dio vaše svakodnevne prehrane
FOTO: Getty / Thinkstock

Tradicionalna ljekovita biljka u Indiji ima prirodno snažna antibiotska, antivirusna i anti-gljivična svojstva. Dnevno konzumiranje sirovog lišća ili njegovo koncentriranje pomaže u smirivanju grla, smanjenju upale ili zagušenja u prsima i uklanjanju suvišne sluzi.

Spirulina

Vrsta plavo-zelenih algi bogat je izvor aminokiselina (proteina), gvožđa, antioksidansa i minerala poput cinka, magnezijuma i selena koji su vitalni za snažan odgovor tijela u borbi protiv bolesti. Ovi nedostaci postali su uobičajeni za prehrambene navike i promjene okoline danas. Svakodnevno uzimanje spiruline u obliku kapsula ili praha zajedno s limunovim sokom ili sokovima stvara snažan imunološki sistem ne ostavljajući traga nedostatku prehrane koji slabi vaš sistem.

Ashwagandha

Ako se osjećate tjeskobno, pod stresom i imate depresivne misli, kvalitet sna je loš; Ashwagandha je moćna biljka za koju je dokazano da pojačava fleksibilnost tijela suočena sa stresom. Kao rezultat, održava staničnu odbranu i imunološki odgovor tijela.

Osim toga, održavanje hidratacije tijela, posjedovanje zdravih masnoća i optimalni nivo vitamina D također doprinose cjelokupnom zdravom imunološkom sistemu.

“Prevencija je uvijek bila primarni pristup koji je naglašavan u Ayurvedi kako bi se tijelu omogućilo održavanje ravnoteže tijekom sezonske tranzicije. Svakodnevna konzumacija ovih koncentriranih biljaka i ekstrakata uvelike pomaže u prevenciji bolesti i promicanju ukupnog osjećaja blagostanja kod svih.”

Izvor: indianexpress

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *