Može li kriptovaluta biti podržana zlatom?

Ukratko, odgovor je da. Kriptovalute mogu biti podržane robom kojom se trguje na berzi, poput zlata.

Može li kriptovaluta biti podržana zlatom?
FOTO: web

Koncept kriptovalute zaštićene imovinom nije nov. Umjesto toga, mnogi su shvatili da ove digitalne valute temeljene na blockchain-u uživaju konstantnu vrijednost otkako je stvoren pojam stablecoin. Stabilna vrijednost može se postići povezivanjem tokena s drugom kriptovalutom, papirnatim novcem poput američkog dolara ili čak plemenitim metalom davanjem kolaterala koji je povezan s njim u sigurnom skladištu.

Neki špekulanti i dalje tvrde da bilo koja organizacija može reklamirati da drži pripadajuću imovinu; Samo njihova riječ to govori. Kao rezultat toga, treće strane su dovršile revizije različitih kreatora stabilnih valuta kako bi dokazale da navedena imovina postoji i da je kompanija ugledna. To nije uvijek izričito navedeno, pa je ključno u odabiru imovine u koju vrijedi uložiti istraživanje u kojem je potrebno dokazati sebi da je ulaganje vrijedno truda. U mnogim slučajevima kupci se osvajaju kada kreatori tokena daju serijski broj, težinu odgovarajuće zlatne poluge ili kolateralna prava za zlato u trezoru. Takođe pomaže da se polovne berze specijaliziraju za stabilne valute podržane plemenitim metalima kao što je GoldExchange.

Prednosti ulaganja u stabilne valute sa zlatom

Prema suosnivaču Digix Gold-a, stabilnokovanice podržane zlatom slične su zlatnim fondovima i kao rezultat toga, mogu se smatrati sigurnim ulaganjima. Oni su takođe održiva opcija za sve koji žele ulagati u plemenite metale bez brige o troškovima povezanim sa skladištenjem i transportom.


Slučajevi upotrebe

Danas je dostupno mnogo kripto valuta sa zlatom. Da biste vidjeli kako ove kovanice izgledaju na djelu, evo tri uobičajena slučaja upotrebe kovanica danas u opticaju.

PAX Gold

Svaki PAX Gold žeton (PAXG) pruža kupcima vlasnička prava na jednu uncu zlata u blagajni Brink Londona. U bilo kojem trenutku ovaj simbol se može zamijeniti za stvarnu zlatnu imovinu ili fiat valute. Da bi koristila ove tokene, njegova matična kompanija, Paxos, naplaćuje naknade za transakcije unutar blockchaina, stvaranje i otkup tokena.


GoldMint

GoldMint se temelji na dva originalna tokena. Prvo, zlato, je alat za ulaganje iza kojeg stoje zlato i zlatni ETF-ovi. Drugi je MNT. Svaki zlatni žeton ekvivalentan je jednoj unci zlata u tijelu zlatnih plemenitih metala (LBMA). Svaki kupac dobiva zajam od projektnog partnera za kupljeno zlato, koje se zatim polaže u spremište skrbničkih botova. Istodobno se zlato vaga i registrira u blockchain mreži. Koristeći ove podatke, MINT blockchain izdaje ekvivalentnu količinu zlatnih žetona. Organizacija tvrdi da se za svaki prodani GoldMint token zarađeni novac ulaže u zlatnu imovinu.

Zlatnik

GoldCoin je još jedna kripto valuta s ERC-20 zaštićenom zlatom koja je predstavljena čistoćom od 99,9% fizičkog zlata. Poput ostalih ERC-20 kovanica, zasnovan je na mreži Ethereum. Platforma omogućava korisnicima da kupuju zlato na sigurnoj mrežnoj platformi bez otkrivanja svog identiteta. Potrebna su samo korisničko ime, lozinka i e-mail! Priroda je sama valuta fragmentirana, tako da investitori mogu odjednom kupiti male količine kripto valute i zamijeniti tu imovinu za ekvivalentnu vrijednost u zlatu.

Kupovina kriptovaluta sa zlatom

Stabilne valute pružaju stabilnost cijena i sposobnost zadržavanja konstantne vrijednosti sredstva, što ga čini poželjnom kupnjom. Nakon istraživanja i identificiranja kripto valute s zlatom u koju želite pohraniti svoje bogatstvo, investitori mogu potražiti platformu poput GoldExchange za kupovinu. GoldExchange je najveća takva platforma na svijetu i ima više od 20 godina iskustva, dokazujući svoju reputaciju kao pouzdana razmjena. Za kupnju prvih tokena investitori mogu koristiti svoju kreditnu ili debitnu karticu.

Izvor: fintechnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *