Bivši kosovski policajac pronađen mrtav u šumi

Bivši kosovski policajac Fazil Silviki, optužen za rad sa srpskim policijskim vlastima tokom rata, pronađen je mrtav u šumovitom području u blizini glavnog grada Prištine.

Bivši kosovski policajac pronađen mrtav u šumi
FOTO: balkaninsight


Fazil Silviki (55), bivši kosovski policajac, pronađen je mrtav u petak popodne na šumovitom putu koji vodi od Prištine do jezera Padovce, saopštila je policija.

Policija je rekla da je nešto nakon 14 sati po lokalnom vremenu obaviještena da osoba bez znakova života leži na tlu pored puta.

Policija je odmah izašla na lice mjesta, pozvala porodicu te osobe i pozvala državno odvjetništvo i timove za hitne slučajeve. “Na mjestu događaja policija je utvrdila da je osoba mrtva”, rekao je glasnogovornik kosovske policije Bajram Krasnicki.

Glavni tužilac u Prištini potvrdio je nesreću.

Tužilac je na putu prema mjestu događaja da vidi šta se dogodilo. Na mjestu događaja je i policija. [Silviki] je pronađen mrtav u šumi ”, rekao je prištinski javni tužilac Kujtim Munishi za BIRN.

U godinama koje su prethodile njegovoj smrti, mnogi kosovski mediji izvijestili su da je Soleviki, albanskog porijekla, bio član policijskih snaga pod srpskom kontrolom dok je Kosovo još uvijek bilo pod kontrolom Beograda, prije kraja rata za nezavisnost 1999. godine.

Klan Kosova TV izvestila je 2015. godine da su rođaci lekara po imenu Hafer Shala tvrdili da je Solievki bio član srpske policijske snage odgovorne za hapšenje lekara, čije se prebivalište i dalje ne zna.

2016. godine, Ramiz Ladrovce, bivši kosovski ambasador u Albaniji, koji je danas gradonačelnik Drenasa, optužio je Solievkija da je umešan u slučaj Schala.

Godine 2019., u intervjuu za prištinsku TV stanicu T7, Rustem Mustafa, ratni vojni zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova, potvrdio je da su Solievkija tokom rata 1999. godine pritvorile gerilske snage na Kosovu.

Svi znamo da je [Solieviki] bio pripadnik srpske državne bezbednosti. “Zadržao sam ga … Sada je viši kosovski policajac,” rekao je Mustafa.

Sud u Prištini osudio je Mustafu 2013. godine zbog mučenja ratnih zatvorenika u pritvorskoj jedinici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata 1998-1999. Pozvan je na saslušanje u januaru 2019. od strane Kosovske specijalističke službe u Hagu, koja istražuje navodne ratne i poratne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

U septembru 2003. godine, Solifiki je povrijeđen u napadu dok je bio u automobilu s drugom osobom, Ajim McCauley, koja je smrtno stradala u nesreći.

Izvor: balkaninsight

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *