Apple je rekao da planira tanji MacBook Air sa MagSafe punjačem kako bi ponovo pokrenuo svoju Mac liniju

Novi MacBook Air trebao bi biti lansiran najranije u drugoj polovini ove godine ili 2022. godine.

Novi laptop trebao bi biti napredna verzija trenutnog MacBook Air-a
FOTO: web

Apple radi na tanjoj i lakšoj verziji MacBook Aira, kompanijinog laptopa za masovno tržište, prema ljudima koji su upoznati s tom temom.

Novo računalo bi trebalo da bude predstavljeno najranije u drugoj polovini ove godine ili 2022. godine. Uključivat će Appleovu MagSafe tehnologiju punjenja i novu generaciju internih Mac procesora kompanije. Apple je razgovarao o smanjenju veličine laptopa smanjivanjem granica oko ekrana, koje će i dalje biti 13 inča. Trenutni model teži 2,8 kilograma i na najdebljem je mjestu nešto više od pola inča.

Ljudi koji su tražili anonimnost dok su razgovarali o privatnim stvarima, rekli su da je kompanija razmotrila mogućnost izrade veće verzije MacBook Aira sa 15-inčnim ekranom, ali da Apple ne ide dalje s njim za sljedeću generaciju. Glasnogovornica Apple-a odbila je komentirati.

MagSafe, koji je uklonjen sa MacBook Air-a novim dizajnom iz 2018. godine, je magnetni sistem za punjenje. To znači da će svako slučajno povlačenje kabla za napajanje jednostavno odvojiti od laptopa, a ne potpuno izvući računar. Novi model će imati par od 4 USB porta za povezivanje vanjskih uređaja.

Novi laptop trebao bi biti viša verzija trenutnog MacBook Aira, za koji se očekuje da će ostati u liniji kompanije kao početna ponuda. Apple je posljednji put ažurirao proizvod u novembru svojim M1 Mac čipom, zamijenivši Intelov procesor.

Mac je najstarija Appleova linija proizvoda i vjerno ga prati. Prije nekoliko godina, kompaniji se zamjeralo da nije dovoljno ažurirala svoje računare i da nije obraćala pažnju na zahtjeve kupaca. Sada dolazi lavina ažuriranja. Pored novog MacBook Air-a, Apple planira i najveće ažuriranje MacBook Pro-a od 2016. godine, prvi redizajn iMac-a u skoro desetljeće, novi Mac Pro zasnovan na Intelu i Mac Pro radne površine polovine Mac-a sa kućnim kući čips.

Predstojeći MacBook Pro primjer je ponovnog fokusiranja Apple-a na Mac lojaliste. Tvrtka planira vratiti utor za SD karticu za sljedeće MacBook Pro modele kako bi korisnici mogli umetnuti memorijske kartice iz digitalnih fotoaparata. Značajka je uklonjena 2016. godine, na zaprepaštenje profesionalnih fotografa i kreatora video zapisa, i glavni je segment korisničke baze MacBook Pro. Kritizirana dodirna traka, koja je red za funkcionalnost ekrana osjetljivog na dodir na trenutnom modelu, također se nastavlja.

Apple je takođe razvio primarnu Mac podršku za ćelijsku povezanost – sposobnost Mac-a da se poveže na Internet putem mreža pametnih telefona – i Face ID, kompanijski sistem prepoznavanja lica. Ali čini se da se nijedna od karakteristika neće uskoro pojaviti. U tu svrhu prvobitno je planirano da Face ID stigne u ovogodišnjem redizajnu iMac-a, ali sada je malo vjerojatno da će biti uključen u prvu iteraciju novog dizajna.

© 2021 Bloomberg LP

Izvor: gadgets

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *